•       

Cart 0
Cart 0

 

Dredging i Falame river, Mali - 2014

The plan and first trip i May. Tony Ashely och jag har länge sålt detektorer I Mali och nu när denna affärsplan har stannat av så jobbade Tony och jag fram en nya ide. Denna plan är mycket enkel, vi började med Tony's 5 tums dredge som han hade i Zimbabwe och den fraktade in till Mali och då provade vi att dredga uppe i Falame River som ligger granne med Loulo Mine (ägs av Randgold).

Det var inte lätt att flyga en 5 tums dredge från Zimbabwe upp till Bamako, Mali och sedan frakta den 7 timmar med buss fram till floden Falame River. När dett var gjort så körde Tony igång och det visade sig rätt snabbt att det fungerade och att det gick att få ut en vinst på denna dredge så vi beslöt att köra på.

Planen är enkel, vi skall ha minst 10 stycken dredgar i floden och varje dredge ger i runda tal 10 gram guld om dagen. Från dessa 10 gram så skall bränsle betalas, dykarna får 33% efter kostnader och sedan går 10% bort för tillstånd o.s.v med det blir minst 5 gram över till Tony och mig och om man nu multiplicerar deta med 10 så blir det bra.

 

 

 

Det kostar tid och pengar

Tony hade varit nere vid gränsen till Senegal och prospekterat vid en flod som heter Falame River och där var det en del som höll på att dredga så Tony frågade mig och på hans inrådan så skaffade vi ett permanent dredge tillstånd av de lokala myndigheterna. Detta kostade en slant med Tony intygar att det är värt dessa pengar.

När detta papper väl var på plats så var det bara att frakta upp 5 tums dredgen och sjösätta den. Nåja Tony fick även ragga tag I några lokala arbetere/dykare som kan jobba med vår 5 tums dredge.

Plus bygga upp en camp på stranden till Falame River. Eftersom jag vet hur Tony opererar så har jag 100% förtroende för honom och med min tidigare erfarenhet från Tony I Zimbabwe så vet jag att man kan lita på honom.

Nu såg vi att 5 tums dredgen gav cirka 50 gram guld I veckan och det blir 200 gram I månaden vilket vi anser är bra. Vi får vackert dela med grabbarna som gör jobbet (33%) plus en lokal uppsyningsman som tar 10% men detta är efter alla omkostnader är betalda och det blir faktiskt 57% till Tony och mig.

Nu när Tony har bevisat att det fungerar så började vi titta på lite större dredgar och eftersom Guldströms är dealer åt Keene så blev valet enkelt. Vi har bra priser och började förhandla och Tony anser att 6 tums dredgar är perfekta i storlek. Detta eftersom en 8 tums dredge blir svår att manövrera runt på floden.

Nu kostar en 6 tums dredge en hel del och vi vill gärna ha två stycken så att det lönar sig. Frakten är inte att leka med heller och dredgarna behöver fraktas från Keene I Californien, USA till Väst Afrika. Enda förnuftiga alternativet är med lastbil över USA och sedan en container over Atlanten till Dakar I Senegal och vidare upp till floden Falame River.

Det kostar tid och pengar…

Så Tony och jag kom fram till att vi köper bara de viktigaste delarna och sätter igång och bygga själva I Mali. Vi köpte pumpar, kompressorer till dykarna, 6 tums ejektorer, flare och lite smått som vi behövde. Tony ordnade med motorer I Mali.

Nåväl. Jag förhandlar med Keene och Tony börjar bygga den första dredge ramen och det har tagit cirka 2 månader med byggandet, frakten med flyg från Keene och äntligen är vår första egna 6 tums dredge sjösatt I Falame.

 

 

 

Mer guld än vad vi hade väntat

Nu var det dags för mig att åka från Ädelfors ner till Tony I Bamako med mattor och sträckmetall och Rex Travel hittade en perfekt resa åt mig med Royal Maroc Air där jag fick ta med mig 69 kilo baggage för bara 6.400 kr. Rex Travel rekommenderas till alla som skall ut på äventyr. Min älskade familj släppte iväg mig och nu sitter jag I Casablanca, Marocko och skriver I väntan på nästa flyg till Bamako, Mali.

Kom fram till Mali sent på natten och Tony var och mötte mig, och vi åkte hem till Tony och Sarah lägenhet I Bamako där vi somnade gott. Upp nästa dag och ut I värmen – För det är varmt I Mali och Mambi kom och körde oss runt I Bamako där vi gjorde inköp av småsaker som vi behöver när vi nu I morgon skall köra upp till Falame och spana in campen och se dredgarna I arbetet.

Tony fick ett samtal uppe ifrån grabbarna som dredgar och det var goda nyheter. Tony har redan varit uppe och satt igång vår första 6 tums dredge med provisoriska mattor och den första dagen de körde fullt gav mer guld än vad vi hade väntat.

 

Lördag den 31 maj

Upp på morgonen och nu var det avfärd upp till Campen och det var bara lite småsaker som skulle ordnas innan vi åkte iväg och vi kom faktiskt iväg bar en kvart försenade. Resan blev ganska lång och vi körde hela tiden, först var det Mambi som körde och sedan vid lunch så tog jag over ratten och körde fram till Campen Vi stannade I nästa by och tankade upp med bensin både till bilen och även till våra båda dredgar.

Vi kom så fram till vår plats och det var en stor camp med grabbarna som dredgar och Tony hade satt upp vårt lager alldeles nere vid floden. Vi bar ner våra saker från bilen och jag började resa upp mitt tält under ett litet träd jämte Dabo som är vår lägerchef och partner. Dabo har en guldgrävarbutik I Keniba och är dessutom I kommunfullmäktige och en bra man.

Nu när vi var färdiga med detta så kom båda våra dredge team åkande med vår båt och en av dykarnas båt och det blev en bra happening. De hade med sig koncentratet från lördagen dredgning och nu var det dags för “clean up”.

Första teamet var den lilla 5” dredgen och de var rätt snabba med att vaska och det var ett grymt bra resultat, 20 gram guld. Wow nu var vi alla spända på hur det hade gått för 6 tums dredgen och det teamet tog lite längre tid på sig att gör Clean up, och när allt var klart så hade de “bara” 31 gram…

Detta teamet var besvikna, det syntes och de förklarade att de hade förlorar två timmars arbete av någon anledning. Men nu var de grymt revansch sugna så vi får se hur det går I morgon.

Bägge dredgeteamen åkte till sitt och Tony, jag, Mambi och Dabo stannade kvar I vår Camp och satt och småpratade lite fram tills läggdags om morgondagen aktiviteter då vi skall börja flytta vår camp en bit upp på grund av den kommande regnperioden.

Grymt skönt att vara framme och att få se lite guld I vaskpannan.

 

 

 

Söndag den 1 juli

Blev lite blött I natt eftersom jag hade satt upp tältet lite slarvigt, det kom ett ordenligt åskväder med slagregn och det är klart att man blir blött då.

Nåväl upp och frukost och sedan gick vi upp och började röja platsen där vi skall bygga vårt nya lager. Det är ett bra ställe, Tony och jag tittade runt och försökte att planera hur vi kan bygga och var toaletterna skall vara och hur de olika hyddorna kan stå så allt fungerar.

När detta var gjort så fick vi börja göra den, vi hade med oss en kille från vårt lager, en spade, en kratta. Vi jobbade fram till lunch.

Sedan kom båten tillbaka från våra grabbar som var ute och dredgade och den kom tillbaka till lägret för att plocka upp lunch åt pojkarna och jag ville gärna åka med tillbaka för en första glimt av hur vår nya dredge ser ut och hur det fungerar på plats.

Det blev en resa på floden som tog 45 minuter och det var varmt och tyvärr såg vi bara några fåglar, inga spektakulära djur denna dag… Vi levererade lunch till ganska manga dredgeteam på vägen. Men herregud vad manga dredgar det fanns på floden, jag räknade nog till 200 stycken på den lilla sträckan som jag åkte och de var alla i mycket dåligt skick.

Jag påstår att det var 75% av dredgarna som aldrig hade passerar en besiktning och en del av dem var rent ut sagt livsfarliga. Och grabbarna som jobbar på dem riskerar livet.

Nåväl när vi kom fram till våra dredgar så var 5 tums dredgen I hyfsat skick, men den kommer inte att hålla länge och Keenes konstruktion är inte gjord för ett afrikanskt klimat eller ett afrikanskt dredgeteam. Dessa grabbar är inte snälla mot utrustningen och de har mycket att lära.

Vår 6 tummare var utan tvekan den bästa dredgen som jag såg I hela området och den är otroligt stabil och välbyggd. Men grabbarna som jobbar på vår 6 tummare har ingen aning om vad de gör och de är inte det minsta snälla mot utrustningen.

De ville flytta på dredgen och då ropade de på oss I båten och ville att vi skulle bogsera dem till en ny plats – Och de tog då och släppte upp sugslangen och fick naturligtvis en “Blowout” där man blåser ut allt guld ur rännan och sedan ville de bogsera dredgen I slangen.

Tyvärr var jag inte riktigt med på noterna och hade inte sinnesnärvaro nog att säga till dem men naturligtvis så lossnade slangen från sitt fästa I ejektorn. Jämför detta med att dra din kompis I näsan, det är en NoNo och strider mot allt sunt förnuft.

Nåväl vi åkte hem eftersom Dabo hade lite saker som han skulle göra I lägret så vi var tillbaka vid 16:00 och jag fick en underbar dusch. Gick upp till Tony och Mambi som jobbade kvar på platsen vid vårt nya lager och hjälpte dem med det sista.

 

 

 

Diskuterade igenom vad jag hade sett med Tony som naturligtvis blev mycket upprörd och som jag ser det så bör vi sparka ut teamet som kör 6 tums dredgen.

Det teamet är inte bra, de är inte snälla och de kommer inom kort att förstöra vår nya 6 tums dredge. Tony delar min uppfattning med Dabo tycker att vi skall behålla dem.
Men Tony är den som faller avgörandet tillsammans med mig.

Nåväl teamen kom hem och idag är sista dagen på deras arbetsvecka och även lönedags så efter att det hade gjort sin “cleanup” och vägt in sitt guld så var det dags att gå igenom räkenskaperna och naturligtvis så uppstår det diskussioner och Tony är inte lätt att tas med och 5 tums teamet klarade sig bra med 6 tums teamet ledare försökte att försvara sitt tilltag och så att “det är så man dredgar I Mali” och en massa andra undanflykter.

Jag anser fortfarande att de skall bort innan de förstår vår nya 6 tums dredge.

Vi lyckades inte komma överens och i morgon behöver Tony och jag reparera 6 tums slangen och de hade inte ens med sig slangen hem så någon måsta ta båten och åka upp och hämta slangen, plus att det är andra arbeten vi behöver göra på 6 tummaren.

Det blev en lång dag och kväll och det var skönt att gå och lägga sig. Satt en stund vid floden, filosoferade och beundrade stjärnorna. Såg ett av de vackraste stjärnskotten jag någonsin sett.

 

 

 

Måndag den 2 Juni

Upp och göra morgonbestyr och en kort frukost, sedan började vi med att riva vårt lager och flytta.
Vi han komma en liten bit och sedan kom en regnstorm utan motstycke, gosse vad det vräkte ner regn och vinden tog I ordentligt.

Vi fick söka skydd och blev naturligtvis genomblöta men eftersom vi nu hade byggt nya hyddor I vårt nya lager och redan flyttat en del saker så gick det ingen nöd på oss utan det var bara byta kläder och göra lite andra saker istället.

Tony åkte iväg till byn för att göra lite svetsjobb och sälja veckans guld för att betala ut lönen till teamen. Jag stannade kvar I Campen och fick lite tid att tänka och skriva på datorn.

En stund för kontemplation och jag fick en idé om hur man kan göra för att bli riktigt framgångsrik med dredgandet I Afrika. Området som vi är I är riktigt bra och nu gäller det att organisera upp detta så att vi kan stanna kvar och dessutom driva detta projektet framåt. Det största tillgången vi har här nere är Tony och vi skall driva detta framåt så skall vi jobba tillsammans.

Nu när jag sitter I tältet på kvällen så kan jag summera denna dagen som trots regnet gick bra, det slutade regna Dabo kom och han fick gjort upp med dredgteamen så de fick sina löner och de var nog ganska nöjda med sina resultat.

Tony och jag var nöjda och alla var glada.

Sedan fortsatte vi arbetet med nya Campen och vi lagade 6 tums slangen som det teamet hade gjort sönder. En lyckad “MacGayver” reparation med Aradite, lim och lite lokal växtfiber som skall hålla tätt plus en förstärkning I form av en stabil slangklämma och ståltråd.

Sedan var det nästa kväll och jag körde igenom koncentratet som teamen redan hade vaskat igenom och det fick åka I Keene Highbankerna en gång till och nu får Sara, Tonys sambo vaska det och använde guldet till vad hon vill. Vi kallar detta för Sara´s hårpengar.

På kvällen satt Tony och jag och pratade igenom vad som skall göras vad som kan göras och vad som bör göras I framtiden. Kort sagt ännu en trevlig kväll med Afrikas stjärnor som belysning. I morgon är det en vanlig arbetsdag på guldfälten I Mali igen…

 

 

 

Tisdag den 3 Juni

Upp och en underbar morgon. Båda dredgeteamen hade redan åkt ut på floden så Tony och jag stannade kvar I vår camp som vi nu har döpt till “Gold Camp” och I morgon skall jag sätta up en skylt med det nya namnet.

Jag tog på mig att riva den gamla duschen och toan nere vi floden och det tog en stund och varmt var det med det gick. Efter detta så tvättade jag mina kläder I floden och även mig själv, det var riktigt skönt.

När jag kom upp till Gold Camp så satte jag igång med att bygga vår nya dubbel-dusch och det var riktigt roligt. Vi har nu två män som bygger våra nya hyddor, vi har redan byggt två små runda och nu bygger vi 2 stycken rektangulära hyddor, en till Tony och en till mig.

Plus ett gäng grabbar som bygger vår nya dubbeltoa och sedan har vi ytterligare ett gäng som bygger ett staket runt Gold Camp. Jag njuter hela tiden och det är lite som en dröm eftersom Gold Camp är Tony´s och min och allt vi gör är för oss själva.

Efter avslutat arbete kommer våra båda dredgeteam hem och vi har flyttat upp Highbankerna till Gold Camp och det blir lite protester för de måsta nu bära koncentratet cirka 100 meter.

Vi hade lite strul med pumpen till Highbankern och den första biten av slangen läckte som ett såll så motorn fick sig en ordentlig dusch. Dredgeteamen bestämde sig att finvaska I morgon onsdag eftersom det blev lite sent.

Tog en dusch I vår halvfärdiga dubbeldusch som mäter hela 3 x 3 meter och det var en underbar känsla att stå under Afrikas stjärnor och duscha, bra jobbat Rolf. Sedan tog Tony, jag och Mambi en sväng på “stan” som nu har vuxit betydligt och blivet en Guldrushstad och det pågår affärer på huvudgatan.

Gud vad vi älskar detta livet, gott om guld och massor av problem som väntar på att lösas och goa gubbar nästan överallt samt att det är på riktigt. Kan inte bli bättre mina vänner. Godnatt säger Rolf från tältet med fult av grodor, syrsor och andra ljud…

 

 

 

Onsdag den 4 Juni

Sitter under trädet hemma I Gold Camp på eftermiddagen och skriver detta. I morse var vi uppe tidigt och åkte ut med dredgeteamen tidigt så att vi skulle kunna se när de jobbar.

Nu när vi efter 45 minuters båtfärd kom fram till våra dredgar så visade det sig att vår nya 6 tums dredge hade en trasig packning på pumpen. Och att grabbarna inte hade sagt något var en överraskning för Tony och mig, hade vi vetat om detta hade vi tagit med oss en ny packning från Gold Camp.

Nu blev vi istället stående still I två timmar med sex tums dredgen. Varje timme dredgen inte jobbar betyder mindre guld I kassan. Tony ta båten och åka tillbaka och hämta en packning och verktyg till jobbet, en trevlig resa på 2 timmar fram och tillbaka helt I onödan…

Under tiden så monterade jag den lilla Biltema pumpen som skall fylla upp de bägge stora Keene pumparna innan man startar motorn. Detta jobbet var rätt lätt och efter lite strul så blev det riktigt bra.

När detta jobbet var gjort så fick jag lite tid att fotografera och filma de andra dredgarna som jobbar I samma område som oss och jag tog teamets kanot och paddlade runt med kameran, ni som är intresserade av filmen kan se den på Youtube, sök på “Guldström dredge in Mali”. Jag han även med att ta två dopp I floden.

Efter två timmar kom Tony tillbaka och vi kunde börja byta packning på pumpen, problemet är att grabbarna inte fyller upp vattenpumparna fullt med vatten innan de startar motorn och då när pumpen jobbar torrt så ger sig packningen mellan axeln och pumphuset.

Nu när detta var gjort så tog Tony och jag en paddeltur runt och filmade lite till.

 

 

 

Och vi paddlade ner till 5 tums dredgen och där var det mera problem… Nu var det vår båt (läs träkanot) som hade motorproblem. Vi har en liten Kina utombordare som bara är tre månader gammal (ny?) och det startar inte.

Tony förklarade att grabbarna har ingen aning och vem eller hur mycket olja som har blandats I bensinen och för att vara på den säkra sidan så slår de I lite till och tillslut så blir båtbensinen till båtolja.

Så in I skuggan (nu började det blir riktigt varmt) vid flodkanten och av med huven på motorn och skruva loss tändstiften. Det var de värsta tändstiften jag sett, tre månader (nya) och helt fulla med sot.

Det gick knappt att se elektroden och det var bara fram med kniven och göra rent dem, försöka tvätta ur cylindrarna och sedan tillbaka med stiften och dra I snöret... Bruuumm så var motorn I gången igen. Hade inte Tony och jag varit där så hade grabbarna fått paddla hem utan motor.

Och detta bara på en förmiddag, det är hela tiden saker som går sönder och detta beror på att grabbarna inte har fåt någon som helst utbildning och de är kompletta analfabeter som aldrig har varit I närheten av en skola. Det är djupt tragiskt och något som man måste förstå och ta i beaktning om man skall klara av att jobba här nere I Mali.

Nu åkte vi hem till Gold Camp och väl hemma så blev det en välbehövlig dusch och sedan försökte jag att vila men det var alldeles för varmt. Så jag gick igenom min utrustning och packning och sedan gick jag ut med datorn I skuggan under vårt träd…

 

 

 

 

Nu är det på kvällen och dredgeteamen har kommit hem efter sitt arbetspass ute på Falame river och då var det dags för cleanup efter två dagars dredning. Resultatet var en besvikelse. Team 1 med 5 tums dredgen hade fått ihop 34 gram på två dagar och Team 2 med 6 tums dredgen hade fått ihop 20 gram…

Team 2 som har en helt ny och större dredge har uppenbarligen ingen koll på vad de gör och de har sönder delar på dredgen och kan inte få fram mer guld än den lilla 5 tums dredgen så de fick en ordentlig utskällning och jag ville sparka dem på sittande fot Tony vill att Teamen skall byta dredge så att Team 1 får 6 tums dredgen istället.

Tony beslöt att ge dem I morgon med (läs torsdag) och då får de bevisa att de kan leverera bättre resultat.

6 tums dredgen skall ge dubbelt så mycket som 5 tums dredgen och det är Team ledaren som skall se till att allt fungerar. Vi är helt på det klara med att det kan bli ojämna resultat med det skall ändå visa sig på två hela arbetsdagar att 6 tummaren skall leverera mera guld än den lilla 5 tummaren.

Det är Team ledarens uppgift att hålla koll på guldet I vaskrännan och de vaskar en gång I timman igenom första och bästa räfflorna för att kunna avgöra om plasten de dredgar på är bra. Om det inte finns något guld så byter man ställe tills man får bättre resultat. Som det är nu så missköter Team 2 sig så mycket att de bör bytas ut mot ett nytt team.

Nu har vi bestämt att åka till Bamako I morgon så detta blir sista natten I Gold Camp denna gången.

 

 

 

Torsdag den 5 Juli

Vaknade utvilad och fräsch efter en god natts sömn I tältet, värmen är det inget fel på. Nu var det dags att packa ihop och åka men jag hann med att jobba lite till på duschen och vi hoppade in I bilen för 7 timmars färd mot Bamako.

Sa hejdå till Dabo och våra grabbar I Gold Camp och ser redan fram mot att komma ner igen. Nu börjar Gold Camp ta form och det kommer att bli helt kanon och komma ner nästa gång när våra lokala hyddor är färdiga.

Här är vi i Bamako, Mali och hälsar på hos "vår" lokala dredgebyggare och det är här som Tony bugger våra dredgar i Mali. Han kallar det "The City of Dradges" och är ganska duktig och mycket snabb. Vår byggare klarar av att bygga ihop en 6 tums dredge på 2 veckor från metall till färdig flotte som då bara behöver motorer, pumpar och mattor för att vara färdig att sjösättas.

 

 

 

Här är gentlemannen, tyvärr så har jag glömt dredgebyggarens namn men han är mycket trevlig och duktig.

Här håller vi på i en annan verkstad med ett av Tonys projekt.
Vi skall bygga en 6 tums undervattens dredge med en "Infinity" ejektor och den görs lokalt på en verkstad i Bamako efter Tonys ritningar och den blir nog bra när den är färdig. Nu har ju vi en stor fördel eftersom grabbarna är duktiga, priset är helt ok och vi har tillgång till dykare som kan prova utrustningen.

Om Tonys plan fungerar så skall vi kunna plocka upp lika mycket guld med en undervattens dredge som vi då kan driva med bara en motor. Det skall bli mycket spännade att se hur detta projet utvecklar sig. 

 

 

 

Här görs de sista finjusteringarna med vinkelslip och sedan läggs det på lite svets och den var fortfarande varm när vi lastade in den i vår Landcruiser.

Detta var den andra resan ner till Falame river i Mali och det blir defenetivt fler för Mats Andersson och jag håller på och bygger en ny 6 tums dredge hemma hos smeden i Ädelfors och den är snart klar, då skall den provas i Emån och sedan med hjälp av två dykare skall vi ner på minst 10 meter och suga grus.

När detta är klart så skall vi montera ner den och packa in den i Mats 40 fots container för sjöfrakt med till Dakar och sedan skall Guldströms nya 6 tums dredge "African Queen", byggd helt i aluminium och rostfritt stål jobba fram mera guld i Falame river.

Låter inte det som en pojkdröm? Jag njuter av varje ögonblick.
Enda orosmolnet just nu är Ebola som härjar friskt i Väst Afrika.

Vid datorn,
Rolf Guldström.

 

 

Nyfiken på mer?

10 minuter lång film på Youtube finns här